maanantai 5. syyskuuta 2016

Helppo ja nopea omenapiirakka


Tyttäremme innostui leipomaan sunnuntain herkuksi omenapiirakkaa ja halusi tehdä sitä lisää, kun kaverit tulivat kylään. Tämä omenapiirakka on helppo ja nopea tehdä - tämän tekeminen onnistui hienosti myös kolmas luokkalaiselta tyttäreltämme. Omenien kuorimisessa ja pilkkomisessa halusi ainoastaan apua. Helppouden ja nopeuden lisäksi tämä piirakka on suussasulavan hyvää. Ohje on kotikokki blogista, mutta sitä on hieman muunneltu.

POHJA
2½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 prk vaniljarahkaa
1 tl vaniljasokeria
1½ tl leivinjauhetta
1 dl öljyä
1 kananmuna

PÄÄLLE
2-4 omenaa
1 tl kanelia
1 rkl sokeria

* Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja vaniljasokeri. 
* Lisää öljy, kanamuna ja rahka. 
* Sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun taikinavuokaan. 
* Asettele omenan viipaleet ja ripottele päälle kanelia ja sokeria. 


Mustikka britakakku


Joka vuotinen kesän yksi kohokohdista on mökkireissu työporukan kanssa. Tänä vuonna kakuksi toivottiin britakakkua, jossa olisi mustikkaa. Tämähän on oiva valinta elokuussa, kun metsät ovat täynnä mustikoita ja mikäpäs sen ihanampaa kakkua onkaan, kuin britakakku. Mustikat tähän kakkuun haettiin yhdessä lasten ja isännän kanssa. Tästä hyvästä lupasin leipoa samanlaisen britakakun jossain vaiheessa myös heille. Britakakku on helppo ja nopea tehdä ja sitä voi muunnella oman maun mukaan sekä vuodenaikaan sopivaksi. 


POHJA
150g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl Sunnuntai Gluteeniton jauhoseos
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

* Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
* Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. 
* Lisää keltuaiset yksitellen ja jatka vatkaamista. 
* Sekoita leivinjauhe ja gluteeniton jauhoseos keskenään, siivilöi jauhoseosta maidon kanssa vuorotellen taikinaan. 
* Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille öljytyn leivinpaperin päälle.


MARENKI

4 valkuaista
2 dl sokeria


MARENGIN PINNALLE
50g mantelilastuja tai pähkinärouhetta

* Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 
* Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. HUOM! Marenki on valmista, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.   
* Levitä marenkiseos taikinan päälle. 
* Halutessasi voit ripotella mantelilastuja/pähkinärouhetta pinnalle 
* Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes marenki on kauniisti ruskettunut. 
* Anna kakkulevyn jäähtyä ja leikkaa se sitten kahtia.


TÄYTE
1 prk Valio Maustettu rahka sitruuna
1 prk Flora Vispiä
sokeria ja vaniljasokeria oman maun mukaan
1,5 l tuoreita mustikoita, joista osa jätetään kakun päälle koristeeksi
  
* Nosta toinen kakkulevy tarjoiluastialle. 
* Vatkaa Flora vispi vaahdoksi. 
* Lisää rahka joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.
* Lisää sokerit ja sekoita.
* Levitä täyte pohjalevyn päälle, laita päälle mustikoita, nosta toinen kakkuevy päälle.

* Korietele kakku haluamallasi tavalla - tämä kakku on koristeltu mustikoilla ja valkosuklaarouheella




Mansikkainen minttusuklaakakku





Tänä vuonna juhannuksena nautittiin raikasta täytekakkua. Juhannuskakkuun kuuluvat aina tuoreet mansikat ja kakun pitää olla raikkaan makuinen. Valion sivuilta bongasin ihanalta kuulostavan kakun, joka olisi varmasti kaikkien juhannusjuhlioiden mieleen. Kakku menikin juhannuspyhinä viimeistä palaa myöten. 

POHJA (24cm vuokaan)
5 munaa
2 dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

KOSTUTUKSEEN
1½ dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

TÄYTE JA KORISTELU
3prk (á 200g) maustettua rahkaa minttu-suklaa
4 dl vispikermaa
2 dl mansikkamarmeladia tai rasberry curdia
750 g tuoreita mansikoita
minttutäytteisiä suklaamakeisia, esim. After eight
mintunlehtiä



* Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi.
* Sihtaa joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Nostele varovasti tasaiseksi.
* Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.
* Paista uunin alaosassa 175 asteessa 45 minuuttia.
* Kumoa kakku ja anna jäähtyä hyvin. 
* Leikkaa kakkupohja kolmeen yhtä paksuun osaan.
* Vaahdota vispikerma ja yhdistä se rahkan kanssa.
* Kuutioi 2/3 mansikoista.
* Nosta alin pohja tarjoilualustalle. Kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Levitä pohjan päälle puolet marmeladista tai curdista sekä puolet mansikkakuutioista ja n. 1cm:n paksuudelta kerma-rahkaseosta.
* Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy ja kostuta. Täytä kuten edellinen väli ja nosta päällimmäinen levy kakun päälle. Kostuta. 
* Levitä loppu kerma-rahkaseos kakun pinnalle ja reunoille. Tasoita lastalla. 
* Aseta kakun pinnalle loput mansikat puolitettuina, minttusuklaamakeisia ja mintunlehtiä.