lauantai 22. elokuuta 2015

Perhosia ja pitsiä ristiäisiin


Ristiäiskakkuja on aina ollut kiva tehdä. Niissä on jotenkin herkkä tunnelma ja se näkyy myös kakuissa. Jännityskin tiivistyy, kun nimeä halutaan pitää salassa viimeiseen asti. Tällä kertaa sain tehdä kakun pienelle prinsessalle, joka sai tänään kasteessa nimekseen Aada.

Aadan kakku kätki sisälleen raikasta mangoa sekä suussasulavaa suklaata. Päälle kakku sai hempeitä vaaleanpunaisia sokeripitsiperhosia sekä hempeitä kukkia ja pienet tossut. 



Kosketti hiljaa enkelin siipi,
lasta pientä nukkuvaa.
Kimmelsi öisen taivaan tähdet,
tuuli kuiskasi neuvojaan;
Älä pelkää lapsonen pieni,
vaikka suuri maailma odottaa.
Enkelin siipien alla
on turvallista vaeltaa.


n. 30cm kakkuvuoka 

Gluteeniton kakkupohja 
8 munaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.





Maitosuklaatäyte 
2 ½ dl Flora Vispiä
1 pss. valmista suklaamoussejauhetta (Blå Band)
100 g rahkaa
100 g maitosuklaata (Brunberg)

* Vatkaa kerma ja suklaamoussejauhe vaahdoksi. 
* Sekoita rahka joukkoon. 
* Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. 
* Lisää vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 
* Levitä kostutetun pohjan päälle ja laita jähmettymään jääkaappiin. 

 





Mangotäyte
2 ½ dl Flora Vispiä
1 pss. valmista mango-passionmoussejauhetta (Blå Band)
200g Mangotuorejuustoa
1 tlk Säilykemangoa
½ Sitruuna
2 tl Sokeria

* Vatkaa kerma ja mango-passionmousse vaahdoksi.
* Sekoita joukkoon tuorejuusto.
* Soseuta mangot ja lisää vaahtoon.
* Lisää sitruunamehu ja sokeri, sekoita tasaiseksi. 
* Levitä kostutetun pohjan päälle ja laita jähmettymään jääkaappiin.





Halusimme muistaa työkaverimme pientä prinsessaa. Onnittelimme koko perhettä ja pieni prinsessa saa ensiaskelia ottaessaan sujauttaa jalkaansa Reinot. Syksy ja talvi tekee vääjäämättä tuloaan, mutta pienen Aada tytön varpaat pysyvät lämpöisinä ihanissa pienissä "Conssi tennareissa".



ONNEA AADA JA KOKO MUU PERHE <3 



Banaaniletut vaniljajäätelöllä ja mansikoilla

Tällä kertaa blogini vierailevana tähtenä on rakas äitini, joka tarjoilee kevyemmän vaihtoehdon letuille. Nämä ihanuudet maistuivat hyvin grilliruuan jälkeen kahvin kera. 

Banaaniletut ovat tällä hetkellä suosittuja ja niistä löytyy erilaisia ohjeita. Jokainen tekee oman makunsa mukaan. Näissä letuissa oli myös ripaus kanelia. Banaaniletut sopivat niin aamupalaksi, välipalaksi kuin iltapalaksikin. Niiden päälle voi laittaa esim. rahkaa ja marjoja, jäätelöä tai vaikkapa kermavaahtoa. Riippuu tietysti siitä missä yhteydessä lettuja syödään. Maistuvat ne hyvin sellaisenaankin. Nämä herkkuletut olivat myös lasten mieleen. 










Banaaniletut 
(ohjeella tulee 8 pientä lettua)

1 banaani
2 kananmunaa
kanelia

* Laita kaikki aineet esim. smoothiepulloon ja sekoita tasaiseksi seokseksi. 
* Paista pannulla - käytä paistamisessa tilkka rasvaa, jotta letut on helpompi kääntää.


Tennareita Baby Shower kutsuille

Tällä kertaa haluttiin tennarit vauvakutsuille. Tulevan pienokaisen sukupuolta ei ole vielä paljastettu, joten kakkuun tehtiin sekä vaaleansininen että vaaleanpunainen tennari. Kutsuille lähti siis pelkät koristeet ja kakun he tekivät itse. 



torstai 20. elokuuta 2015

Tennareita ristiäisiin


Pitkästä aikaa pystyin ottamaan vastaan kakkutilauksen. Oli kiva päästä jälleen näpertämään koristeita. Ristiäiskakuissa tennarit ovat edelleen kysytyintä tavaraa. Varsinkin poikavauvojen kakkua on useasti koristanut eriväriset tennarit. 

Tämän kakun väreissä jatkui ristiäiskutsukortin väriteema. Jouduimme hieman muuttamaan alkuperäistä suunnitelmaa, koska toffeenvärisestä massasta oli annettu palautetta sen maistuvan voimakkaasti kahville. Kahvin mausta ei kuitenkaan tuoteselostuksessa mainittu mitään. Päädyimme laittamaan sitä vähemmän syötäväksi. Maistelin massaa koristeita tehdessäni - ehkä siinä aavistu oli kahvin makua, ensimmäisenä tuli kuitenkin mieleen toffee. Annoin massaa maisteltavaksi myös pettämättömälle makuraadille eli lapsille. Kumpikin sanoi massan olevan tosi hyvää ja olivat sitä mieltä, että se maistuu toffeelle. Ehkä sillä ensi kerralla uskaltaisi kakunkin päällystää. 

Tämä ristiäiskakku kätkee sisäänsä raikasta vadelmaa sekä pettämättömän hyvää suklaata. Kakku oli saanut paljon kehuja niin maultaan kuin ulkonäöltäänkin. Ihana pieni pojanvesseli sai aurinkoisena sunnuntaina nimekseen Manu. 


Kuin enkelin siiven kosketus 
hymy pienen vauvan on. 
Syttyy sydämiin suuri rakkaus, 
se on side murtumaton. 

Kuin salatun taivaan pilkahdus 
ote pienen käden on. 
Kuin keväisen tuulen kuiskaus 
se on lupaus rikkomaton. 


n. 30cm kakkuvuoka 

Gluteeniton kakkupohja 

8 munaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.


Maitosuklaatäyte


2,5 dl Flora Vispiä
1 pss. valmista suklaamoussejauhetta (Blå Band)
100 g rahkaa
100 g maitosuklaata (Brunberg)

* Vatkaa kerma ja suklaamoussejauhe vaahdoksi. 
* Sekoita rahka joukkoon. 
* Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. 
* Lisää vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 
* Levitä kostutetun pohjan päälle ja laita jähmettymään jääkaappiin. 


Vadelmamousse

2,5 dl Flora Vispiä
1 pss. valmista vadelmamoussejauhetta (Blå Band)
100g Valio sitsuuna tuorejuustoa

* Vatkaa kerma ja vadelmamousse vaahdoksi.
* Sekoita joukkoon tuorejuusto.
* Levitä kostutetun pohjan päälle ja laita jähmettymään jääkaappiin. 



Onnea Manulle ja koko perheelle <3


maanantai 10. elokuuta 2015

Herkullinen mustikkapiirakka


Tänä vuonna metsät ovat pullollaan mustikoita. Meidän perheessä isäntä on se joka siellä metsässä enimmäkseen kyykkii ja kerää marjat talteen. Ollaan kyllä tehty koko perheen voiminkin metsäretkiä - lapset nauttivat metsässä temmeltämisestä. On ihanaa yhdistää liikunta, huvi ja hyöty samaan retkeen. Päivän voi ihanasti päättää makkaranpaistoon laavulla - tosin näin mustikka aikaan vatsat täyttyvät jo ennen grillaamista ihanilla mustikoilla ja tänä vuonna metsämansikoitakin löytyy jonkinverran, jotta lapset saavat suut makeaksi myös mansikoista.


Tuoreista mustikoista saa tehtyä ihania smoothieita ja ne ovat herkullisia myös jogurtin ja miksikäs ei myslinkin joukossa. Mustikasta on moneksi, mutta tokihan niistä piti piirakkakin leipoa. Tällä kertaa kokeilimme Liian hyvää blogin mustikkapiirakan ohjetta - tämä oli oikein hyvää ja itse asissa piirakan maku vain parani kun se muutaman päivän sai vetäytyä jääkaapissa. Tokihan sitä usemapi palanen meni heti leipomispäivänä :) 








Mustikkapiirakka
(uunipellillinen)

Pohja
1 iso kananmuna
3 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
3,5 dl maitoa 
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
100 g voisulaa

Päälle
tuoreita (tai jäisiä) mustikoita
hieman sokeria

* Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. 
* Lisää kaikki muut pohjan ainekset samaan kulhoon ja sekoita               sähkövatkaimella nopeasti taikinaksi.
* Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, tasoita pinta.
* Ripottele mustikat taikinapohjan pinnalle ja ripsauta vähän sokeria pintaan.
* Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25 min.
* Nauti mustikkapiirakasta sellaisenaan tai vaniljajäätelön/vaniljakastikkeen kera.

Oma maa mansikka...

Muu maa mustikka...

Jos metsään haluat mennä nyt
niin todella yllätyt...

Sieniäkin löytyi

Metsäretki päättyi makkaranpaistoon laavulla

ja retken päätteeksi saunottiin
mummulan ulkosaunassa.

perjantai 7. elokuuta 2015

Mansikkainen kuohuviini juustokakku


Heinäkuun lopulla oli jälleen perinteinen työporukan mökkiviikonloppu. Hyvää ruokaa, juomaa ja herkkuja mielinmäärin. Unohtamatta saunomista, uimista ja soutamista. Meikäläinenkin heitti talviturkin vihdosta viimein järven pohjaan. :)

Pitäähän kunnon mökkibileissä olla myös kakku. Surffailin netissä ja haeskelin sellaista aikuiseen makuun olevaa juustokakkua. Kunnes satuin piipahtamaan Sokerimuruja blogissa ja löysin sieltä Mansikka-kuohuviinikakun ohjeen. No se, jos joku olisi passeli ja kokeilemisenarvoinen kakku juuri meidän poppoolle. Tein samalla alkoholittoman version muulle perheelle, jotka nauttivat kakkua mummun ja pappan kanssa. 

Tämän aikuisten kakun päällinen maistui kyllä aika vahvasti alkoholille tai siis nimenomaan kuohuviinille - jakoi kyllä mielipiteitä. Täytteessä kuohuviini ei maistunut niin paljon, mutta antoi siihenkin hapokkuutta. Pohjan tein itse gluteenittomasta kääretorttupohjasta. 

Pääsin itse maistamaan myös tuota alkoholitonta varsiota ja se oli kyllä enemmän minun makuun. Makuasioista ei kuitenkaan parane kiistellä. 



(22-26cm irtopohjavuokaan)

Pohjana gluteeniton kääretorttupohja
pohjasta leikattu halkaisijaltaan 22cm ympyrä. (alkoholittoman kakun tein 18cm irtopohjavuokaan)
HUOM! Kostuta pohjaa hieman ennen täytteen laittoa ja laita irtopohjavuoan reunoille kalvo.
Itse tein pohjasta hieman vuokaa pienemmän ja laitoin reunoille koristeeksi puoliksi leikattuja mansikoita. 






Täyte
2dl mansikkasosetta (valmista tai tuoreista mansikoista tehtyä)
1dl Fresita-kuohuviiniä (alkoholittomaan versioon käytin vahvaa mansikka-raparperimehua)
2dl kuohukermaa
200g vaniljatuorejuustoa
1,5dl tomusokeria
Yhden sitruunan hienoksi raastettu kuori
2rkl sitruunamehua
6 liivatelehteä
0,5dl Fresita-kuohuviiniä (Alkoholittomaan versioon käytin vahvaa mansikka-raparperimehua)

* Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
* Yhdistä kulhossa mansikkasose ja kuohuviini.
* Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
* Notkista tuorejuusto sekoittamalla reippaasti. Yhdistä kermavaahto, tuorejuusto ja tomusokeri.
* Lisää tuorejuustoseokseen mansikka-kuohuviiniseos.
* Mausta sitruunankuorella ja -mehulla.
* Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tomusokeria.
* Kuumenna kuohuviini kattilassa ja liuota liivatteet kuohuviiniin.
* Nosta kattila pois levyltä ja anna liivateseoksen jäähtyä.
* Sekoita haalea liivateseos muuhun täytteeseen ja kaada täyte kakkupohjan päälle. 
* Peitä kakku ja laita jääkaappiin hyytymään 2-3 tunniksi tai yön yli.

-> Alkoholittomaan kakkuun puolitin täyteohjeen aineet!!!


Kiille
3 liivatelehteä
0,5dl vahvaa mansikka-raparperimehua
1dl Fresita-kuohuviiniä (Alkoholittomasta versiosta jätin tämän pois ja korvasin sen vedellä)
0,5dl mansikka-raparperimehua

* Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
* Kuumenna mehu kattilassa.
* Liuota liivatteet mehuun.
* Nosta kattila pois levyltä ja lisää liivateliemeen kuohuviini ja loppu mehu.
* Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja kaada se hyytyneen täytteen päälle.
* Laita kakku jääkaappiin hyytymään n. 1-2 tunniksi tai yön yli. 


Koristele kakku haluamallasi tavalla!


Tässä kuva myös Mansikkajuustokakusta