maanantai 6. heinäkuuta 2015

Jäädytetty marenki-daimkakku mansikoilla



Viikonloppu vierähti ystävien ja festareiden merkeissä - aikuisten juhlaa siis. Kutsuimme tänäkin vuonna ystäviä viettämään Saparofestareiden etkoja kotiimme. Nyyttikestien merkeissä mentiin tänäkin vuonna. Pääruoka koostui itse savustetusta lohesta, kasvisvartaista, raikkaasta mansikka-meloonisalaatista sekä tatzikista. Jälkiruuaksi aurinkoisena ja lämpimänä kesäpäivänä maistui jäädytetty kakku. 

Löysin aivan ihanalta kuulostavan ohjeen Dansukkerin sivuilta, mutta tällä ohjeella tehty marenkipohja ei itselläni onnistunut. Postaukseni jälkeen Dansukkerilta oltiin minuun yhteydessä - he olivat tarkistaneet ohjeensa ja huomanneet siinä virheen. Virhe on korjattu ja nyt heidän ohjeellaan pystyt varmasti loihtimaan maukkaan ja mehevän marenkipohjan kakkuusi. Itse turvauduin tällä kertaa Kinuskikissan sivuilla olevaan ohjeeseen, jolla sainkin tehtyä samalla myös lasten pienempään kakkuun pohjat. Lapset veivät kakun mukanaan mummulaan, jossa viettivät kesäistä viikonloppua. 

Marenkipohjat
5 valkuaista
2 ½ dl sokeria

Erottele valkuaiset kulhoon (ole tarkkana, ettei yhtään keltuaista pääse joukkoon!). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (n. 5 min). Sekoita tämän jälkeen sokeri joukkoon pienissä erissä. 
Sivele leivinpaperi kevyesti öljyllä. Levitä marenki leivinpaperille kahdeksi halkaisijaltaan 24cm kokoisiksi ympyröiksi sekä kahdeksi halkaisijaltaan 20cm kokoisiksi ympyröiksi. (Mikäli et tee kahta kakkua voit toki tehdä pohjista paksumpiakin).Paista 125 asteessa uunin alatasolla n. 1 h 45 min - 2 h. Marenki voi saada vaaleanruskeaa sävyä, mutta suuremmin tummua se ei saa. Marenki on valmiina täysin kuivaa. Anna jäähtyä ja irrota sitten leivinpaperista.

Täyte (Ohjetta hieman muunneltu)
100g Maitosuklaata
2 ½ dl kuohukermaa
2 dl smetanaa 
½ dl Tomusokeria
100 g Daim-rakeita
½–1 l mansikoita 


Vuoraa halkaisijaltaan 24 cm:n irtoreunavuoka leivinpaperilla. Laita pohjalle toinen marenkipohjista. Sulata suklaa mikrossa. Valuta osa suklaasta pohjan päälle viivoiksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon smetana ja mausta tomusokerilla. Sekoita joukkoon vielä Daim-rakeet. Kaada seos marenkipohjan päälle ja nosta päälle toinen marenkilevy.
Valuta loput suklaasta viivoiksi marengin päälle ja laita pakastimeen muutamaksi tunniksi tai yön yli, kunnes täyte välissä on jähmettynyt. 
Nosta marenkikakku huoneenlämpöön hetki ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla mansikoilla. Voit halutessasi koristella osan mansikoista dippaamalla ne sulaan suklaaseen.                                                                                                                                                             
-> Pienempi kakku on tehty samalla ohjeella, mutta täytteen aineet puolitettu!
Tyttäreni teki mummulaan viedyn kakun.
Sain kakusta kännykkääni kuvan,
kun se oli myös koristeltu mansikoin. 
Tämä kakku sai paljon kehuja osakseen. Marenki ja mansikat kruunasivat tämän kesäisen herkun. Vaikka aluksi jännäsin miten marengin käy, kun sen pakastaa niin se ei kärsinyt kyllä yhtään. Päinvastoin, marenki oli ihanan rapsakkaa ja suussasulavaa. Daimrakeet toivat ihanaa lisää rouskumalla suussa ja täyte maistui ihan vaniljajäätelölle.