perjantai 17. huhtikuuta 2015

Vanhan loppu on uuden alku


Näitä kakkuja suunniteltiin toisaalta rauhassa, mutta toisaalta hyvinkin pienellä varoitusjalla. Äitini 30 vuoden "kakku" vankilassa nimittäin tuli tiensä päähän. Polku vapauteen aukeni ja pian puhaltavat uudet tuulet ja erilaiset haasteet. Tunnelma on varmasti käsin kosketeltavissa - voisin kuvitella, että päällimmäisiä tunteita ovat haikeus, innostus ja pelko. Monen vuoden taival tutussa ja "turvallisessa" ympäristössä muuttuu kerta heitolla uuteen ja tuntemattomaan. Mutta yksi asia on varma - äitini tulee varmasti pärjäämään uusien haasteiden keskellä ja ehkäpä vielä tulee mahdollisuus palata takaisin tuohon tuttuun ja turvalliseen, aika kuitenkin näyttää miten käy. 

Nämä kakut pitävät sisällään myös tarinan - ensimmäisen kakun reunoja koristaa vankilan kalterit ja päälle on heitetty vanha avainnippu sekä käsiraudat. Ne kuvastavat vankilaa, jossa äitini nuo monen monta vuotta vietti hyvän työyhteisön yhtenä jäsenenä. Toisessa kakussa taas on Rikosseuraamuslaitoksen logo, jossa tiilten keskelle on muodostunut polku - tuo polku on tie vapauteen. Tässä kohtaa se kuvastaa niitä uusia tuulia ja haasteita, joiden pariin äitini pian lähtee. 


Kakut kätkevät sisäänsä toffeen ja salmiakin makuyhdistelmän - tällä kertaa kakkuihin ei ole piilotettuna viilaa :) Ajanpuutteen vuoksi piti äitini itse leipoa kakkupohjat ja ne onnistuivatkin täydellisesti. Jopa tyttäreni tokaisi, että mummun tekemät pohjat ovat hienompia kuin minun. Lapsen suusta kuulee totuuden, joten palaute on otettava vastaan ja yritettävä ensi kerralla saada aikaiseksi vieläkin parempi kakkupohja - muutoin mummu saa alkaa leipomaan kaikki kakut. ;) 

Koska kakkujen teko aikaistui ja aikataulu piti suunnitella etukäteen. Jouduin tällä kertaa koristelemaan kakut osaksi jo päivää ennen tarjoilua. Laitoin pitkästä aikaa sokerimassan alle kreemin. En ole itse mikään kreemin ystävä eikä meillä synkkaa tuo yhteistyökään hirmu hyvin. Tälläkin kertaa kreemi taisi viedä voiton - maku oli kuitenkin ihan hyvä, mutta kreemin levittäminen gluteenittoman kakun päälle ei tahtonut luonata. Sain kuin sainkin kreemin kakkuun ja kakut ajoissa valmiiksi. 



n. 30cm kakkuvuoka 

Gluteeniton kakkupohja 

8 munaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.



Dumle- ja salmiakkisuklaatäyte

5 dl vispikermaa
1 dl muscovado-sokeria
n. 450 g Dumle- ja salmiakkitäytesuklaata


* Vaahdota vispikerma. 
* Lisää joukkoon muscovado-sokeri. 
* Puolita vaahtoseos kahteen eri kulhoon.
* Leikkaa täytesuklaa pieniksi paloiksi ja sekoita toinen suklaa toiseen kermavaahtokulhoon ja toinen toiseen. 



Sokerikreemi/Suklaakreemi (Ohje Kinuskikissa)
(yhden halkaisijaltaan 24 cm kokoisen kakun kuorruttamiseen)
125 g voita tai margariinia
1 tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) tomusokeria - Mikäli haluat kreemistä suklaisen, käytä suklaatomusokeria
1 rkl vettä
* Pehmennä voi sähkövatkaimella notkeaksi.                                           * Lisää vaniljasokeri.                                                                           * Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin samalla vatkaten.               * Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetken aikaa.                                             * Jos kreemi tuntuu liian paksulta ja levittäminen kakun pinnalle on hankalaa, voit notkistaa kreemin lämmittämällä sitä varovaisesti mikrossa miedolla lämmöllä.
Koristeet mustaa sokerimassaa,
joihin laitettu silver spray päälle



Koristeet sokerimassaa

Tsemppiä äiti uusiin haasteisiin!!!

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Aurinkoinen helistinkakku


Työkaverini jää pian toistamiseen äitiyslomalle ja halusi tarjota tälläkin kertaa kakkua meille iki ihanille työkavereille. ;) Sain vapaat kädet kakun toteutuksessa sekä koristelussa. Kakun värin halusin olevan sellainen, joka sopii niin tyttö- kuin poikavauvallekin. Mikä olisikaan parempi väri kuin keltainen. Tämän värin kaveriksi sopii hyvin ruskea, mutta en halunnut sen näkyvän kakussa päällepäin - se tekikin kakusta yllätyksellisen. 

Koristelua ei tarvinnut kauaa miettiä. Olen nimittäin pitkään halunnut tehdä äitiyspakkauksesta tutun helistimen kakun koristeeksi. Nyt sain siihen mahdollisuuden. Helistimen kaveriksi piti kuitenkin saada vielä jotain, 
joten A B C palikat saivat täydentää tätä hempeää mammalomalaisen kakkua. 

Kakussa yhdistyy raikas mango ripauksella limeä sekä kakkua leikatessa paljastuu kakun sisältä täyteläisen pehmeä maitosuklaa kerros. Tämän yhdistelmän kruunaa mehevä suklainen kakkupohja. Kuvat ja ohje puhukoon puolestaan :)


Pohja (Ohje Kermaruusu)

1 dl vettä

100g voita
½ tl suolaa
2 rkl kaakaojauhetta
2 ½ dl glut. jauhoseosta
3/4 tl soodaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl kermaviiliä
1 kanamunaa

* Keitä vesi, voi, kaakaojauhe ja suola kattilassa - jäähdytä. 
* Sekoita sooda jauhoihin ja lisää seokseen sokerien kanssa. 
* Vatkaa kananmunat kermaviilin kanssa sekaisin ja lisää joukkoon. 
* Kaada vuokaan, jonka halkaisija on 22 cm.
* Paista 200 asteessa n. 30 min. (alkuperäisessä ohjeessa aika oli 15 min.)


Maitosuklaamousse

2 dl kermaa
50g tuorejuusto
100g maitosuklaata
1 liivate
2 tl sokeria

* Laita liivatelehti kylmään veteen likoamaan.
* Vaahdota kerma.
* Lisää tuorejuusto kermavaahtoon.
* Sulata suklaa mikrossa ja lisää vaahdon joukkoon.
* Lisää sokeri.
* Sulata liivatelehti kiehuvaan vesitilkkaan ja lisää suklaavaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. 
* Kaada massa halkaisijaltaan n. 16cm irtopohjavuokaan tai kakkurenkaanseen. 
* Laita jääkaappiin jähmettymään ainakin 2-3 tunniksi.


Mangotäyte (Ohje Valio)

2tlk (á 425/250g) säilykemangoa
1tl raastettua limetinkuorta
1/2dl limettimehua
1rkl vaniljasokeria
2 rasiaa (á 200g) mango tuorejuustoa
7 liivatelehteä
2 valkuaista
2dl sokeria
3rkl vettä

Valuta mangot hyvin. 
* Soseuta mangot.
* Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
* Pese limet kuumalla vedellä. 
* Raasta pintakuori ohuelti. 
* Purista 1/2 dl mehua. 
* Yhdistä mangososeeseen limetinkuori ja -mehu, vaniljasokeri ja tuorejuusto -    Sekoita hyvin.
* Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. 
* Lisää sokeri pieninä erinä vaahtoon ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja kuohkeaa.
* Purista liivatelehdistä vesi. Liuota ne kiehuvaan veteen. 
* Kaada liivateseos koko ajan sekoittaen mangoseokseen.
* Lisää lopuksi valkuais-sokerivaahto. 

Kakun kokoaminen:
* Aseta kakkupohja/suklaakerros reunavuokaan, jonka halkaisija 24-26cm.
* Kaada mangotäyte suklaakerroksen päälle.
* Laita jääkaappiin jähmettymään 2-3 tunniksi tai mielellään yön yli. 






Onnea Tiia loppu odotukseen ja 
aurinkoista mammalomaa!!!

perjantai 3. huhtikuuta 2015

Vadelmainen Mango-Passionkakku


Pääsiäisenä koti saa uutta ilmettä keväisistä väreistä sekä värikkäistä kukista. Pienet jalat tömistävät ja riemunkiljahduksilta ei voida välttyä, kun lapset etsivät mummun piilottamia suklaamunia omiin pikku koreihinsa. Tänäkin vuonna saimme herkutella mummun loihtimilla herkuilla ja huomenna muu perhe jatkaa herkuttelua toisessa mummulassa.

Keijukaistenmaassa loihdittiin jälleen pääsiäisherkkua kahvipöytään. Tänä vuonna se ei ollutkaan niin helppo valinta mitä hyvää ja suussasulavaa loihtisin. Loppujen lopuksi löysin ihanan ohjeen Kermaruusun blogista, mutta jouduin hieman muuntelemaan ohjetta, koska kaikkia raaka-aineita ei ruokakaupasta löytynyt. Ihastuin tämän kakun koristeluun ja se oli yksi syy miksi halusin tarjota juuri tätä kakkua pääsiäisenä. Koristelun suhteen ei kaikki kuitenkaan mennyt niinkuin piti. Kun kakun pinta piti marmoroida ei se luonannutkaan kuin Strömsössä. Kakusta tuli pinnastaan suorastaan ruma - paniikin ja harmituksen jälkeen sain tyttäreltäni kannustusta ja hän auttoi koristeiden teossa, joiden toivoimme korjaavan tilanteen. Uskokaa tai älkää, niin apu löytyi nuudelista ja suklaasta - näin oli meidän pääsiäiskakku pelastettu. :) 



Pohja

1 dl vettä
100g voita
½ tl suolaa
2 rkl kaakaojauhetta
2 ½ dl glut. jauhoseosta
3/4 tl soodaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl kermaviiliä
1 kanamunaa


* Keitä vesi, voi, kaakaojauhe ja suola kattilassa - jäähdytä. 
* Sekoita sooda jauhoihin ja lisää seokseen sokerien kanssa. 
* Vatkaa kananmunat kermaviilin kanssa sekaisin ja lisää joukkoon. 
* Kaada vuokaan, jonka halkaisija on 22 cm.
* Paista 200 asteessa n. 30 min. (alkuperäisessä ohjeessa aika oli 15 min.)


Passionmousse

5 dl kermaa
250g turkkilaista jogurttia
300g mangososetta/7 passionin mehu (alkuperäisessä ohjeessa käytetty passionpyrettä)  
5 isoa liivatelehteä
reilu 2 dl sokeria

*Valuta passioneista mehu.
* Laita liivatteet kylmään veteen.
* Vaahdota kerma. 
* Liuota liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan ja kaada liivateseos passion-mangososeen sekaan. 
* Lisää sose ja sokeri jogurtin sekaan. 
* Lisää lopuksi kermavaahto varovasti sekoittaen ja sekoita tasaiseksi. 
* Kaada massa vuokaan (halk. 24-25 cm) suklaapohjan päälle.
* Laita kakku kylmään hyytymään. 
-> Kun kakku on ollut kylmässä vajaan tunnin, tee kakun pintaan vadelmasoseesta kuvio - tämä kohta ei itselläni onnistunut, koska mousseosa ehti hyytyä liikaa, vadelmasoseen lisääminen olisi ehkä pitänyt tehdä kakun hyydyttyä puolisen tuntia. 


Vadelmamelba

100g vadelmasosetta - itse jouduin tekemään vadelmasoseen itse
1 rkl sokeria
1 liivatelehti

* Laita liivatelehti kylmään veteen.
* Lisää sokeri vadelmasoseeseen. 
* Sulata pehmennyt liivatelehti kiehuvaan vesitilkkaan.
* Kaada liivateseos vadelmasoseen joukkoon. 
* Laita seos pussiin, leikkaa pussin kulma auki ja pursota kakun pinnalle. 
* Vedä lopuksi tikulla kakun pintaan kuvio (keskeltä kohti reunoja).
* Laita kakku uudelleen kylmään hyytymään 3-4 tunniksi tai yön yli. 

Koristele kakku haluamallasi tavalla.



Koska kakun koristelu ei onnistunut piti keksiä uusi koristelu, joka pelastaisi tilanteen. Hetken netissä surffattuani keksin ainakin yhden varteenotettavan keinon, jota tyttäreni kanssa kokeiltiin. Teimme suklaisia linnunpesiä - näihin herkkuihin siis tarvittiin sitä nuudelia ja suklaata. Idean näihin sain BakeVille blogista. 


Nämä nuudelista ja suklaasta tehdyt pikku linnunpesät 
palastivat pääsiäiskakkumme.


Tässä näkyy hyvin miten kauniisti keltaiset rae-nonparellit
sulivat vadelmamelban päälle, kuin pieniksi pisaroiksi.
Kakun sisältä löytyi myös yllätys - pohja oli piilotettuna
kakun sisään.

Kaikesta huolimatta kakustamme tuli kaunis ja ennen kaikkea se maistui ihanan raikkaalle, jota täydensi hyvin tuo mehevän maukas suklaapohja.



Iloista pääsiäistä blogini lukijoille!