perjantai 26. joulukuuta 2014

Omenainen glögihyydykekakku


Saimme kuin saimmekin valkean joulun. Aattoaamuna lasten odotus ja jännitys oli käsin kosketeltavissa. Lapset miettivät milloin tontut mahtavat tuoda lahjoja ja millä se pukki mahtaa saapua paikalle - porovaljakollako vaiko jollain muulla. Tontut kävivät, kun talo hetkeksi hiljeni aattoaamuna ja pukkikin piipahti illalla. Joulun tunnelma on aina niin lämpöinen ja ihana, on ihana viettää aikaa rakkaiden ihmisten parissa.


Tänä vuonna jouluiseen kahvipöytäämme pääsi omenainen glögikakku, jonka bongasin Hellapoliisin blogista. Kakun pitää maistua joululle, mutta olla kuitenkin melko kevyt, joka kruunaa jouluruuan. Tämä kakku sai kehuja osakseen. Kakussa maistui monta ihanaa jouluista herkkua, kuten glögi, piparkakku ja kaneli. Hellapoliisin blogista löytyy ohje pienempään kakkuun, itse tein ohjeen kaksinkertaisena. 


Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa,

Järven aalto jäätynyt talvipakkasessa.
Varpunen pienoinen syönyt kesäeinehen,
Järven aalto jäätynyt talvipakkasessa.

Pienen pirtin portailla oli tyttökulta:
Tule, varpu, riemulla, ota siemen multa!
Joulu on, koditon varpuseni onneton.
Tule tänne riemulla, ota siemen multa!


Pohja
400-500g Fanipaloja

* Leikkaa Fanipalat veitsellä karkeaksi rouheeksi.
* Laita halkaisijaltaan 24-26cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperiympyrä sekä vuoan reunoille kalvo tai leivinpaperi näin saat myös vuokaan lisää korkeutta, jotta kakku mahtuu paremmin vuokaan. 
* Levitä kerros Fanipalarouhetta pohjalle. Jätä osa täytteeseen.

Täyte
10 liivatelehteä
4dl vispikermaa 
400g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
2dl fariinisokeria
1dl sokeria
4tl vaniljasokeria
2tl piparkakkumaustetta
4dl omenasosetta, kevyesti makeutettua
1dl vaaleaa glögiä

* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
* Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon Philadelphia tuorejuusto, fariinisokeri, sokeri, vaniljasokeri, piparkakkumauste ja omenasose.
* Tarkista maku. Mikäli käytät makeutettua sosetta, maista seosta ennen kuin lisäät sokeria, jotta seoksesta ei tule liian makeaa.
* Kuumenna glögi mikroaaltouunissa kiehuvaksi.
* Liuota vedestä puristetut liivatelehdet joukkoon ja sekoita lusikalla tasaiseksi.
* Valuta liivateneste täytteeseen koko ajan sekoittaen.
* Kaada osa täytteestä vuokaan ja ripottele väliin Fanipalarouhetta. 
* Kaada loput täytteestä vuokaan ja nosta kylmään hyytymään
muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Pinnalle
6 liivatelehteä
4dl omenasosetta
ripaus kanelia
2dl vaaleaa glögiä

* Kun kakku on hyytynyt, valmista kiille.
* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
* Mittaa kattilaan omenasose, kaneli ja vaaleaa glögiä. 
* Kuumenna kiehuvaksi.
* Lisää joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet ja tarkista, että ne liukenevat joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Älä keitä.
* Anna seoksen jäähtyä hetki. 

* Lusikoi hieman jäähtyny liemi lusikan kautta
varovasti kakun päälle lähellä kakun pintaa.
* Nosta jääkaappiin jähmettymään 2-3 tunniksi tai yön yli. 

*Koristele kakku haluamallasi tavalla.





Rauhallista Joulun aikaa blogini lukijoille
sekä maukasta Uutta Vuotta 2015!!!

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Sitruksiset piparkakut


Joulun odotukseen kuuluu tietynlaisia perinteitä, joista yksi meidän perheessämme on jouluisten piparkakkujen leipominen yhdessä lasten kanssa. Joulukorttien askartelu on myös aina ollut yksi perinne, josta kuitenkin tänä vuonna päätimme luopua. Halusimme kuitenkin muistaa mummuja ja pappoja, mikä olisikaan parempi joulutervehdys kuin itsetehdyt piparkakut.


Tavalliset joulupiparit maistuvat aina lapsille, mutta tänä vuonna halusimme jotain uutta, jotain uudenlaista makua näihin ihaniin jouluisiin pipareihin. Yhteishyvän ruokalehdessä olikin herkulliselta kuulostava ohje, jossa taikinaan lisättiin appelsiinin ja sitruunan kuorta. Sitrukset antoivat hyvää makua piparkakkuihin ja näistä tuli hetkessä perheemme yksi suosikki. 
        
Piparkakkutaikina 
(n. 40 piparkakkua)

1,5 dl siirappia
2 dl sokeria
0,8 dl vettä
150 g margariinia
1 sitruunan raastettu kuori
1 appelsiinin raastettu kuori
1,5 rkl piparkakkumaustetta
2 tl ruokasoodaa
8 dl vehnäjauhoja


* Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri ja vesi. 
* Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon margariini, sitruskuoriraasteet ja piparkakkumauste. 
* Anna jäähtyä. 
* Yhdistä jauhot ja sooda ja sekoita ne taikinaan. 
* Taikina saa jäädä pehmeähköksi, koska se kovettuu kylmässä. 
* Peitä taikina kelmulla ja anna olla yön yli jääkaapissa. 


* Kuumenna uuni 200 asteeseen. 
* Kauli taikinasta ohuehkoja levyjä pala kerrallaan kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä. 
* Irrota levy pöydästä ja ota muoteilla piparkakkuja. 
* Nosta leivinpaperoidulle uunipelille ja paista 6–8 minuuttia.






Hyvää Joulun odotusta 
blogin lukijoille!!!