lauantai 30. elokuuta 2014

Junakakku yksi vuotiaalle


Mitenkäs muutenkaan sitä lomansa päättäisi, kuin leipomalla. Tällä kertaa vuorossa oli pienen pojan ensimmäinen syntymäpäiväkakku. Työkaverini ihana Kasper poika juhlii 1-vuotis syntymäpäiväänsä. Kakkuun toivottiin jotain kivaa koristetta, mutta mitään tiettyä toivetta ei ollut. Värit toivottiin kuitenkin olevan ns. poikamaiset. Pienen mietinnän jälkeen päädyttiin junakakkuun, jossa olisi myös jokin eläinhahmo. Täytteeksi haluttiin makeaa daimia, jonka kaverina raikasta vadelmaa ja kirpeää limeä. Tämä täyte on yksi perheemme ehdottomista suosikeista. 

Pitkästä aikaa pääsin taas pursottelemaan kermakoristuksia kakkuun. Tämä taito on vielä ns. lapsen kengissä, koska sitä tulee tehtyä todella harvoin. Jotta pursotuksista tulisi kauniita vaatii se paljon harjoitusta. Tilauskakkuihin harvoin uskaltaa edes kokeilla mitään uutta ja ihmeellistä. Pitäisi vaan ostaa niitä kermapurkkeja ja harjoitella, harjoitella ja harjoitella. Ehkäpä jonain päivänä... 

Jotta kaikki ei aina menisi niinkuin Strömsöössä niin ensimmäistä kertaa kakun hakeminen sai aikaan sydämen tykytystä tai oikeastaan miltei sydämen pysähdyksen. Luovutin kakun työkaverilleni, joka meinasi kompastua ensimmäiseen askelmaan pihaterasilla. Tilanne meni nopeasti, mutta silti ehdin mielessäni miettiä, että "nyt se on menoa". Siinä otettiin muutamia ristiaskelia ja taiteiltiin kakku kädessä - olisi jopa ainesta liittyä Sirkus Finlandian riveihin. Jollain ihmeen kaupalla tilanteessa ei yksikään koriste edes liikahtanut vaikka kaikkia ei oltu edes liimattu kiinni kakkuun - ei edes junan vaunussa olleet karkit pudonneet. Onni siis onnettomuudessa ja pieni poika saa nauttia ystävien ja sukulaisten kanssa herkullisesta kakusta. 


Vaaleakääretorttupohja (GL)

4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

* Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
* Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen.
* Kaada uunipellille leivinpaperin päälle.
* Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 min.
* Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi heti – muuten se tarttuu pohjaan kiinni.

-> kääretorttupojia tehty kolme.


Vadelma-Daim-Limetäyte (Ohje Kinuskikissa - hieman muunnettuna)
6 liivatetta
3 patukkaa (á 56 g) Daim-suklaata
3 limen kuori
3 rkl limemehua
6 dl kermaa
reilu 1,5 prk (á 200 g) Valio Viola mautamatontatuorejuustoa - tällä kertaa käytin Mascarbone juustoa 1,5 prk (á 250g)
2 dl sokeria
3 rkl vettä
1 pss. pakastevadelmia (Suomalaisia) (á 200g)

* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
* Rouhi Daim-suklaa. 
* Raasta limen kuori ja purista mehu.
* Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon kuoriraaste, mascarbone juusto, sokeri ja Daim-rouhe. 
* Mittaa kattilaan limemehu ja vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Sekoita täytteeseen.
* Kun olet laittanut täytteen kakun päälle, lisää jäiset vadelmat täytteen päälle.






          Sankarimme nallen lailla 
          lekottelee huolta vailla.
          Saatpa meiltä hunajaiset 
          onnittelut aurinkoiset. 
          Juhlapäiväs tänään on 
          nouskoon riemu kattohon. 







ONNEA KASPER 1v.

torstai 21. elokuuta 2014

Vaniljainen Mustikkakakku


Kesäloma jatkuu edelleen - en ole leiponut lomani aikana makeaa enkä suolaista. Tänään päätin leipoa mustikkakääretorttukakun - ohjeen tähän herkkuun löysin Kinuskikissan blogista. Muunsin vain kääretorttupohjan gluteenittomaksi, koska siitä tulee mielestäni mehevämpi ja pehmeämpi kääretorttu. Mustikkatahnan tekeminen ei mennyt ihan niinkuin Strömsöössä, mutta laitoin kaikesta huolimatta tämän version kääretortun väliin - tulihan kakku vain omaksi iloksi vaikka kakkua tulikin nauttimaan myös lasten mummu ja pappa sekä isomummu ja isopappa. Mustikkatahnaa tehdessä meni sokerit hieman sekaisin ja laitoin hillosokerin sijasta tavallista sokeria, joten kun tämän hoksasin oli lisättävä vielä hillosokerikin. Onneksi mustikoihin ei ole pakastus vaiheessa juurikaan laitettu sokeria. Tahna olisi varmasti makeaa ilman tätä lisäsokeriakin, mutta nyt se oli extramakeaa - lisäsin joukkoon myös sitruunamehua, jotta makeus hieman tasoittuisi. Kääretorttua rullatessa pohja tietysti jälleen kerran halkeili eikä siitä tullut kauttaaltaan siistin pyöreä. Olisiko jollain hyvää vinkkiä miten kääretortun rullaaminen luonaisi ilman lohkeilua? Kaikesta huolimatta kakku hävisi parempiin suihin. 


Pohja
4 munaa
1 ½ dl sokeria
¾ dl gluteenitonta jauhoseosta
¾ dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
* Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. 
* Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne munavaahdon joukkoon nuolijalla käännellen. 
* Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. 
* Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 minuuttia. 
* Kumoa välittömästi sokeroidun leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä.


Valmista mustikkatahna - voit haltessasi valmistaa sen jo edellisenä päivänä. 

Blueberry Curd - Mustikkatahna
1 annos mustikkatahnaa 

2 dl mustikkasosetta
1 ½ dl hillosokeria
3 keltuaista
75 g voita


* Survo mustikat sileäksi soseeksi sauvasekoittimella.
* Laita kattilaan mustikkasose, hillosokeri ja keltuaiset. 
* Kuumenna, kunnes seos pulpahtaa. Alenna lieden lämpötilaa ja jatka keittämistä, kunnes hilloke sakenee (5-10 minuuttia). 
* Jäähdytä kylmässä vesihauteessa.
* Kaada mustikkahilloke kulhoon ja lisää voi nokareina. 
* Vatkaa seos vaahtomaiseksi. 
* Laita kannelliseen lasipurkkiin ja anna olla jääkaapissa pari tuntia jähmettymässä.


Vaniljatäyte
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
200 g vaniljarahkaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta

* Mausta kuohukerma vaniljasokerilla ja vatkaa vaahdoksi. 

* Lisää vaniljarahka ja vaniljakreemijauhe.

* Levitä pohjan päälle mustikkatahna ja vaniljavaahto. 
* Kääri rullalle ja nosta jääkaappiin hetkeksi aikaa jähmettymään. 


Kakun voit koristella haluamallasi kermapursotuksella. Tämän kakun pursotukset on tehty vaniljakreemijauheella maustetulla Flora Vispillä. Kääretortun reunat on peitetty pursottamalla tähtityllalla suoraa nauhaa alhaalta ylös. Kääretortun laelle on pursotettu samalla tyllalla aaltoilevaa kuviota. 

Sokeroidun mustikat
pensasmustikoita
valkuaista
erikoishienoa Siro-sokeria
* Upota mustikat valkuaiseen. 
* Pyyhi ylimääräinen valkuainen pois.
* Kieritä mustikoita sokerissa. 
* Anna kuivahtaa hetken aikaa. 
(Mustikat voi sokeroida jo etukäteenkin – ne säilyvät jääkaapissa useamman päivän.)

Lisäksi koristeluun
mustikan varpuja


Koristele kääretorttukakku mustikoilla ja varvunpätkillä. 
Huom! sokerointiefekti häviää kostean kerman päällä vähitellen, joten kakku kannattaa koristella lähellä tarjoiluhetkeä.




AURINKOISIA SYYSPÄIVIÄ BLOGINI LUKIJOILLE!!!