lauantai 18. tammikuuta 2014

Kissakakku



Tänään 23:06 rakas tyttäremme saavutti oppivelvollisuusiän. Eilen talo oli täynnä eloisia tyttöjä ja tänään 7-vuotiasta oli juhlimassa mummut, pappat, serkut ja kaikki ihanat läheiset ihmiset. Pinja tiesi jo pitkään millaisen kakun haluaa syntymäpäivilleen. Aiheena oli kissa, mutta kakun olkonäkö muuttui moneen kertaan ennen kuin se valinta tehtiin. Se oli selvää alusta alkaen, että kakusta tulee pääväriltään violetti. Surffailimme yhdessä netissä katsellen erilaisia kissakakkuja. Loppujen lopuksi blogista Painted By Cakes löytyi sellainen kissakakku jonka Pinja halusi. Väliin tyttö toivoi suklaata ja mustikkaa. Olisin halunnut suklaatäytteeseen käyttää Fazerin uutta mustikkasuklaata, mutta ei sitä vielä kaupoista löytynyt, joten tyydyin tavalliseen Fazerin siniseen suklaaseen. 

Ostin uuden säädettävän reunavuoan, koska halusin kokeilla ensimmäistä kertaa kakun täyttämistä vuokaan. Olen aikaisemmin täyttänyt kakun ilman vuokaa suoraan tarjoilualustalle. Näissä usein ongelmaksi on koitunut liian löysät täytteet eli ennen kakun väliin laittoa on täytteen pitänyt antaa jonkun aikaa jämäköityä. Reunavuoan käyttö oli helppoa ja kakusta sai ihanan tasaisen - enpä taida enää muuta tapaa käyttääkään. 

Tähän kakkuun oli tarkoitus kokeilla myös pitsin tekoa tai sitä kokeilinkin, mutta suunnitelma sen käytöstä muuttui. Pitsin piti antaa kuivua niin kauan etten ehtinyt tehdä sitä tarpeeksi siihen tarkoitukseen johon alunperin olin suunnitellut. En edes yrittänyt tehdä uutta pätkää pitsiä vaan käytin onnistuneesta pätkästä pienen osan kakun koristeeksi. Sain paljon hyviä vinkkejä pitsin tekoon bloggaajalta, joka on kaikille tuttu TV-ohjelmasta Koko Suomi leipoo - hänen ihanassa blogissaan K´eittiö Avec Amour on hyvät ohjeet sokeripitsin tekoon. Kokeilen itsekin jossain vaiheessa tuota uunissa kuivatettavaa pitsijauhetta. 


Kakku on tehty 8 munan gluteenittomasta kakkupohjasta, johon löytyy ohje täältä. Reunavuoka oli säädettynä 26cm:n.


Maitosuklaatäyte 
2 ½ dl Flora Vispiä
1 pss. valmista suklaamoussejauhetta (Blå Band)
100 g Ranskankermaa
100 g maitosuklaata

* Vatkaa kerma ja suklaamoussejauhe vaahdoksi. 
* Sekoita joukkoon Ranskankerma. 
* Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. 
* Lisää vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 
* Levitä kostutetun pohjan päälle ja laita jähmettymään jääkaappiin. 


Mustikkatäyte
2dl kermaa
200g sitruuna tuorejuustoa
250g rahkaa
3dl mustikoita
1/2 dl sokeria
2tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2rkl vettä

* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
* Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
* Sekoita kerman joukkoon tuorejuusto, rahka ja sokerit. Sekoita hyvin.
* Soseuta tuoreet tai pakastemustikat (pakastemustikoita kannattaa sulattaa ennen soseuttamista).  
* Kuumenna vesi ja lisää liivatelehdet yksitellen veteen, sekoita - lisää liivateseos mustikkatäytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
* Levitä kostutetun pohjan päälle ja laita jähmettymään jääkaappiin.
-> Täyte on melko vetelää aluksi, joten mikäli et täytä kakkua vuokaan anna täytteen jähmettyä jonkun aikaa ennen kakun väliin laittoa. 

Koristeet ja päällinen sokerimassa.
Violetin sokerimassan makuna tällä kertaa mustikka.


Kissa makoilee sokeripitsin päällä.




ONNEA PINJA 7V.!!!

Kylmäsavulohi-Mango hyydykekakku



Ihana rakas kummitätini oli tehnyt poikansa valmistujaisiin aivan taivaallisen hyvää kylmäsavulohi-mangokakkua. Sain tuon ohjeen silloin, mutta olen sen hukannut. Monen moisten etsintäkertojen jälkeenkään en ohjetta käsiini saanut, joten ei auttanut kuin itse soveltaa ja miettiä mitä kaikkea kakku saattaisi sisältää. Lopputulos oli raikas ja kakku sai paljon kehuja, se vie kieltämättä kielen mennessään. Kakku on myös siitä hyvä, että kalan voi muuttaa halutessaan esim. broileriksi tai kinkuksi. Tätä ihanaa kakkua maisteltiin Pinjan syntymäpäiväjuhlissa...tässä teille siis jonkinlainen versio kyseisestä herkusta...


Pohja
n. 10 viipaletta makeaa limppua
75g voita

* Hienonna leipä monitoimikoneessa.
* Lisää sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi.
* Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja reunoille reunakalvoa (leivinpaperikin käy hyvin). 
* Laita leipämurska vuoan pohjalle ja painele tasaiseksi. 
* Laita jääkaappiin jähmettymään täytteen teon ajaksi.


Kylmäsavulohi täyte
5 liivatelehteä
n. 200g kylmäsavulohta
2 omenaa (itse käytin Granny Smithiä)
400g Mango tuorejuustoa
200g Maustamatonta tuorejuustoa
1dl Turkkilaista jogurttia
1prk. Mangososetta (Piltti)
ripaus suolaa
2dl vispikermaa
n. 0,5-1dl laimennettua sitruunanmehua

* Laita liivatteet likoomaan kylmään veteen.
* Leikkaa (tai pienennä tehosekoittimessa) lohi pieniksi paloiksi.
* Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi.
* Yhdistä tuorejuustot, jogurtti ja piltti keskenään.
* Lisää omenakuutiot, lohi ja mausta seos suolalla - sekoita tasaiseksi.
* Vaahdota kerma.
* Kuumenna sitruunamehu ja liota liivatteet siihen. Kaada liivate ohuena nauhana lohiseokseen.
* Sekoita lopuksi varovasti kermavaahto ja lisää täyte vuokaan leipäpohjan päälle. 
* Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mutta mielellään yön yli. 


Koristelu
Kylmäsavulohta
Herneenversoja

* Koristelussa vain mielikuvitus on rajana.

Tämän kakun koristelu jäi hieman pelkistetyksi,
mutta aika oli tällä kertaa rajallinen







perjantai 17. tammikuuta 2014

Trio jäätelökakku


Tottahan toki kaverisynttäreillä pitää kakkukin olla. Tänä vuonna Pinja valitsi kakuksi kaikkien lasten herkun eli jäätelökakun. Ensimmäisen kakun teko ei mennyt niinkuin Strömsöössä, joten se lahjoitettiin syötäväksi toisaalle ja näihin kemuihin väsäiltiin uusi samanmoinen. Pinja halusi kakkuun kolmea jäätelöä - suklaata, mansikkaa ja vaniljaa. Väliin oli tietysti saatava kastikkeita ja päälle vaahtiksia ja karkkia. Tämä ihana herkku puhukoon puolestaan...




Pohja
180g Omavalintaisia keksejä
75g Voita

* Murskaa keksit tehosekoittimessa.
* Lisää voisula sekaan ja sekoita tasaiseksi.
* Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille reunakalvoa, mikäli sinulta ei löydy kalvoa ajaa leivinpaperi saman asian. 
* Painele keksiseos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin jähmettymään.


Jäätelökerrokset
1l Suklaajäätelöä
1l Mansikkajäätelöä
1l Vaniljajäätelöä
Toffeekastiketta
Mansikkakastiketta

* Ota suklaajäätelö huoneenlämpöön sulamaan tai sulata sitä mikrossa niin, että jäätelöstä tulee notkeaa.
* Kaada jäätelö keksipohjan päälle, pursota jäätelön päälle toffeekastiketta.
* Laita pakastimeen jäätymään ainakin tunniksi.
* Sulata tämän jälkeen mansikkajäätelö ja kaada se suklaajäätelön päälle vuokaan. Pursota päälle mansikkakastiketta.
* Laita jälleen pakastimeen jäätymään ainakin tunniksi.
* Sulata sitten vaniljajäätelö, kaada se mansikkajäätelön päälle vuokaan. 
* Laita pakastimeen jäätymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. 

HUOM! Pakastaminen kerrosten välillä on tärkeää, jotta saadaan aikaan selvät kerrokset. 



Koristelu
Erilaisia karkkeja

* Ota kakku vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön ja koristele tässä vaiheessa haluamallasi tavalla. 








ONNEA PINJA 7v.!!!

Marshmallow Pops



Toinen herkku, joita Pinja toivoi syntymäpäivilleen oli vaahtokarkkitikkarit. Näiden toteutuksessa PikkuKeijut olivat alusta loppuun asti päätähtiä. Lapsia on niin ihana seurata, kun he saavat osallistua omien juhliensa järjestämiseen. Meillä onkin tapana kehitellä lastenjuhliin jotain sellaisia herkkuja, joiden teossa PikkuKeijut voivat olla myös mukana. Näitä tikkareita jäi kavereille kotiinkin vietäväksi...



Marshmallow Pops
Valmiita vaahtokarkkeja (tai itse valmistamaa vaahtokarkkia)
Tikkaritikkuja
Suklaata/Candy melts nappeja ja nonparelleja

* Laita vaahtokarkkipalat tikkaritikkuihin.
*Sulata suklaa kattilassa ja anna sen jäähtyä hetki ennen koristelua.
* Kasta vaahtokarkki suklaaseen ja koristele halutessasi nonparelleilla. 
* Laita esim. mukiin pystyyn ja anna jähmettyä.






Sateenkaari Macaronit


Tänään Keijukaistenmaassa oli pääosassa PikkuKeijut ja heidän ystävät. Pinja tyttönen täyttää huomenna 7-vuotta ja tänään juhlittiin kaverisynttäreitä. Pinja sai itse päättää mitä kaikkea juhliin tehdään ja osallistui itsekin paljon niiden tekemiseen. Macaronit oli yksi Pinjan toive - värejä hän halusi montaa erilaista. Tällä kertaa tehtiin vaaleanpunaisia, violetteja, keltaisia ja vihreitä. Macaronit osoittautuivat tällä kertaa huomattavasti hankalemmiksi mitä kahdella edellisellä kerralla. Kuoret eivät onnistuneet yhtä hyvin kuin aikaisemmin. Tein ne n. viikkoa aikaisemmin valmiiksi ja säilytin huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa, mutta kaikesta huolimatta kuoret pääsi hieman pehmenemään. Itseäni se ei juurikaan haitannut, koska pidän näistä herkuista enemmän sellaisina yön yli jääkaapissa tekeytyneinä. Makuasia tämäkin...Nämä herkut eivät juuri hävinneet näiden ihanien pienten herkkusuiden suuhun, vaatii ehkä totuttelua. Tällä kertaa tein täytteeksi raikkaan valkosuklaa-sitruuna täytteen sekä Minttusuklaa täytteen. 



Macaronit
(noin 25-30 kpl)
95 g valkuaista
75 g kidesokeria
150 g tomusokeria
120g mantelijauhoa


* Vatkaa valkuaiset ja sokeri paksuksi vaahdoksi. 
* Mittaa mantelijauhot ja tomusokeri tehosekoittimeen ja tee niistä tasaista jauhoa. 
* Sihtaa jauhoseos muutamassa erässä valkuaisvaahdon sekaan. 
* Laita massa pursotuspussiin ja leikkaa joko pussin päähän sopivan kokoinen reikä tai laita pyöreäpäinen tylla pursotuspussiin ja pursota leivinpaperille kolikon kokoisia ympyröitä massasta. (Voit halutessasi piirtää leivinpaperille valmiiksi ympyröitä, tämä auttaa tekemään samankokoisia massaympyröitä).
* Kopauta muutamaan otteeseen peltiä pöytää vasten, jotta macaronien pinta tasoittuu. 
* Anna levätä ennen paistamista noin 1 tunti. 
* Paista 140 asteessa 15-20 minuuttia, macaronien suuruudesta riipuen. 
* Siirrä paiston jälkeen leivinpaperin kanssa macaronit ritilän päälle ja annan jäähtyä kunnolla. 

* Itse käytän massan värjäämiseen pastavärejä.


Minttusuklaatäyte
200g Fazerin Marianne suklaata
1dl kuohukermaa

* Pilko suklaa pieneksi astiaan.
* Kuumenna kerma kiehumispisteeseen, älä keitä. 
* Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja sekoittele täyte tasaiseksi. Jäähdytä.
* Pursota tai nostele lusikalla täyte kuorien väliin.


Valkosuklaa-sitruunatäyte 
200g Fazer block valkosuklaa sitruuna & lime
1dl kuohukermaa
(oman maun mukaan Lemon Curdia)

* Pilko suklaa pieneksi astiaan.
* Kuumenna kerma kiehumispisteeseen, älä keitä. 
* Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja sekoittele täyte tasaiseksi. 
* Lisää halutessasi Lemon Curdia. Jäähdytä.
* Pursota tai nostele lusikalla täyte kuorien väliin.