perjantai 26. joulukuuta 2014

Omenainen glögihyydykekakku


Saimme kuin saimmekin valkean joulun. Aattoaamuna lasten odotus ja jännitys oli käsin kosketeltavissa. Lapset miettivät milloin tontut mahtavat tuoda lahjoja ja millä se pukki mahtaa saapua paikalle - porovaljakollako vaiko jollain muulla. Tontut kävivät, kun talo hetkeksi hiljeni aattoaamuna ja pukkikin piipahti illalla. Joulun tunnelma on aina niin lämpöinen ja ihana, on ihana viettää aikaa rakkaiden ihmisten parissa.


Tänä vuonna jouluiseen kahvipöytäämme pääsi omenainen glögikakku, jonka bongasin Hellapoliisin blogista. Kakun pitää maistua joululle, mutta olla kuitenkin melko kevyt, joka kruunaa jouluruuan. Tämä kakku sai kehuja osakseen. Kakussa maistui monta ihanaa jouluista herkkua, kuten glögi, piparkakku ja kaneli. Hellapoliisin blogista löytyy ohje pienempään kakkuun, itse tein ohjeen kaksinkertaisena. 


Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa,

Järven aalto jäätynyt talvipakkasessa.
Varpunen pienoinen syönyt kesäeinehen,
Järven aalto jäätynyt talvipakkasessa.

Pienen pirtin portailla oli tyttökulta:
Tule, varpu, riemulla, ota siemen multa!
Joulu on, koditon varpuseni onneton.
Tule tänne riemulla, ota siemen multa!


Pohja
400-500g Fanipaloja

* Leikkaa Fanipalat veitsellä karkeaksi rouheeksi.
* Laita halkaisijaltaan 24-26cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperiympyrä sekä vuoan reunoille kalvo tai leivinpaperi näin saat myös vuokaan lisää korkeutta, jotta kakku mahtuu paremmin vuokaan. 
* Levitä kerros Fanipalarouhetta pohjalle. Jätä osa täytteeseen.

Täyte
10 liivatelehteä
4dl vispikermaa 
400g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
2dl fariinisokeria
1dl sokeria
4tl vaniljasokeria
2tl piparkakkumaustetta
4dl omenasosetta, kevyesti makeutettua
1dl vaaleaa glögiä

* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
* Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon Philadelphia tuorejuusto, fariinisokeri, sokeri, vaniljasokeri, piparkakkumauste ja omenasose.
* Tarkista maku. Mikäli käytät makeutettua sosetta, maista seosta ennen kuin lisäät sokeria, jotta seoksesta ei tule liian makeaa.
* Kuumenna glögi mikroaaltouunissa kiehuvaksi.
* Liuota vedestä puristetut liivatelehdet joukkoon ja sekoita lusikalla tasaiseksi.
* Valuta liivateneste täytteeseen koko ajan sekoittaen.
* Kaada osa täytteestä vuokaan ja ripottele väliin Fanipalarouhetta. 
* Kaada loput täytteestä vuokaan ja nosta kylmään hyytymään
muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Pinnalle
6 liivatelehteä
4dl omenasosetta
ripaus kanelia
2dl vaaleaa glögiä

* Kun kakku on hyytynyt, valmista kiille.
* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
* Mittaa kattilaan omenasose, kaneli ja vaaleaa glögiä. 
* Kuumenna kiehuvaksi.
* Lisää joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet ja tarkista, että ne liukenevat joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Älä keitä.
* Anna seoksen jäähtyä hetki. 

* Lusikoi hieman jäähtyny liemi lusikan kautta
varovasti kakun päälle lähellä kakun pintaa.
* Nosta jääkaappiin jähmettymään 2-3 tunniksi tai yön yli. 

*Koristele kakku haluamallasi tavalla.





Rauhallista Joulun aikaa blogini lukijoille
sekä maukasta Uutta Vuotta 2015!!!

2 kommenttia:

  1. Ei voi olla totta miten herkullisen kuuloinen! Kanelia, glögiä, fariinisokeria, piparkakkumaustetta... aaahh!! Voipi hyvinkin olla että itsekin vielä joskus tälläisen pyöräytän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kakku tosiaan kruunasi Joulun herkut. Kakussa maistui monta jouluista makua. Tätä kannattaa kyllä kokeilla ja tuo fanipala pohja oli mukavaa vaihtelua tavallisiin keksipohjiin.

      Poista