tiistai 16. heinäkuuta 2013

Mansikka-Raparperikakku

Tällä kertaa Keijukaistenmaassa maistui mansikka, raparperi ja suklaa ripauksella kirpeää sitruunaa. Työkaverini tilasi kakun jäädessään ensin kesälomalle, josta jatkaa mammalomailua aina ensi vuoden kesään asti. <3 Kakkuun toivottiin koristeeksi jotain aiheeseen sopivaa, mutta muuten sain täysin vapaat kädet. Koska vauvan sukupuoli ei ole vielä tiedossa en halunnut kakun mansikkatäytteen näkyvän päällepäin, joten tein mansikkatäytteestä sydämen raparperitäytteen sisään. Myös suklainen Brownies pohja ei näkynyt päällepäin vaan ole mansikkatäytteen kanssa samankokoinen. Koristeiden väriksi valitsin vaalean violetin - punaisesta ja sinisestä tulee lila ja tämä sattuu olemaan myös työkaverini lempiväri. Idean tehdä hyydykekakkuun Brownies pohja sain Etsi resepti ruokayhteisön fecebook sivuilta. Tämä pohja toimi kakussa todella hyvin. 




Brownies-pohja (Ohje Kinuskikissa - muunnettu gluteenittomaksi)


125 g voita tai margariinia
75 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunuksen alaosa margariinilla.
2. Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää suklaapalat voisulaan. Sekoita, kunnes seos on tasaista.
3. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri.
4. Sekoita munat yksitellen joukkoon.
5. Lisää lopuksi gluteenittomat jauhot.
6. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. 15 minuuttia (itse jouduin paistamaan n. 25 minuuttia). Tarvittaessa pese vuoan reunarengas. Anna jäähtyä ennen täytteen kaatamista.
MUISTA KOSTUTTAA POHJA ENNEN TÄYTTEEN KAATAMISTA VUOKAAN, esim. maidolla.


Mansikkamousse (Ohje blogista Kermaruusu)

2 dl kermaa
1½ dl maustamatonta jogurttia
180g mansikkapyrettä
5 liivatelehteä
3/4 dl sokeria

* Laita liivatteet likoamaan.
* Vatkaa kerma vaahdoksi.
* Lisää joukkoon maustamaton jogurtti ja sekoita tasaiseksi.
* Lisää sokeri ja mansikkasose - sekoita tasaiseksi.
* Kuumenna vajaa desilitra esim. sitruunamehua ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.


Raparperimousse (Ohje blogista Kermaruusu)

2 dl kermaa
1 dl maustamatonta jogurttia
170g raparperisosetta
4 liivatelehteä
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

* Laita liivatteet likoamaan.
* Vatkaa kerma vaahdoksi.
* Lisää joukkoon maustamaton jogurtti ja sekoita tasaiseksi.
* Lisää sokerit ja raparperisose - sekoita tasaiseksi.
* Kuumenna vajaa desilitra esim. sitruunamehua ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.



Kakku on koottu siten, että Browniepohja ja mansikkamousse on tehty pienempään vuokaan. Kun täyte on kunnolla hyytynyt on kakku siirretty halkaisijaltaan isompaan irtopohjavuokaan ja tämän päälle on kaadettu raparperimousse. 
Täytteet voi myös koota päällekkäin niin, että molemmat täytteet näkyvät ulospäin. 




Salaisuuden suuren, kuiskaan mukaan tuulen.
Kasvaa masussa sormet ja varpaat,
nyt jo varmaan arvaat.
Vauva meille tulossa on,
onnemme on rajaton!


HYVÄÄ MAMMALOMAA TIIA!!!

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Designs valmistujaiskakku

Sain kunnian tehdä muotoilijaksi valmistuneen serkkuni valmistujaiskakun. Toiveena oli musta-valkoinen kakku, jonka täytteenä olisi dumlea ja salmiakkia ja koristeena logo, joka näkyy kaikissa Janin suunnittelemissa/tekemissä tuotteissa. Logon toteuttaminen hieman mietitytti, koska siinä on serkkuni nimikirjoitus, joka tulisi väärentää mahdollisimman hyvin...loppujen lopuksi se taisi olla helpoin osuus kakunteossa. :) Halusin kakkuun kuitenkin jotain muutakin koristetta, ensin ajattelin valko-mustia ruusuja, mutta jotenkin ne eivät kuvastaneet serkkuani lainkaan. Gerberat tuntuivat paremmilta. Koristeiden teossa ongelmalliseksi muodostui kuitenkin kesä ja ilmankosteus. Koristeet eivät tahtoneet kuivua millään. Onneksi koristeet kuitenkin säilyivät hienosti koko juhlan ajan. :) Aika nopeasti kakku kuitenkin hupeni parempiin suihin.




n. 30cm kakkuvuoka 

Gluteeniton kakkupohja 

8 munaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.




Dumle- ja salmiakkisuklaatäyte

5 dl vispikermaa
1 dl muscovado-sokeria
n. 450 g Dumle- ja salmiakkitäytesuklaata


* Vaahdota vispikerma. 
* Lisää joukkoon muscovado-sokeri. 
* Puolita vaahtoseos kahteen eri kulhoon.
* Leikkaa täytesuklaa pieniksi paloiksi ja sekoita toinen suklaa toiseen kermavaahtokulhoon ja toinen toiseen. 

Tein tämän kakun täytteet päivää ennen kakun tekoa (kaksi päivää ennen juhlapäivää) - näin ollen salmiakki ja toffee maistui täytteissä paremmin. 


Koristeet ja päällinen sokerimassaa,
teksti valkoisella pastavärillä.







ONNEA JANI!!!

sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Possut kylvyssä

Niin se vuosi taas vierähti ja Saparofestarit rantautui kaupunkiin. Saimme järjestää ihanille ystävillemme kesän parhaat bileet. Hyvän ruuan ja juoman lisäksi pitää tietysti aina olla teemaan sopiva kakku. Lapset Saparoivat jälleen mummun ja pappan kanssa, käyden Lasten Saparoilla katsomassa Malttia ja Valttia sekä jammailemassa Karvapäiden tahtiin. Me aikuiset saatiin nauttia musiikista Cheekin, Stigin, Jukkapojan ja muutaman muun artistin parissa. 
Mutta mitä kakkuun tulee niin täytteenä oli uusinta viime vuotisesta Saparokakusta. Kaikki kun eivät päässeet sitä silloin maistamaan. Täytteenä siis dumlea ja salmiakkia. Lapset saivat tottakai tänäkin vuonna oman kakun mukaanvietäväksi mummulaan. Tällä kertaa kakku oli ulkomuodollisesti samanlainen kuin aikuistenkin kakku, mutta täytteenä oli vaniljaa ja mansikkaa. 

Aikuisten kakku oli 8 munan gluteeniton kakkupohja ja lasten taasen 4 munan gluteeniton kakkupohja.




n. 30cm kakkuvuoka 

Gluteeniton kakkupohja 

8 munaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.



4 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 30 minuuttia.



Dumle- ja salmiakkisuklaatäyte

5 dl vispikermaa
1 dl muscovado-sokeria
n. 450 g Dumle- ja salmiakkitäytesuklaata


* Vaahdota vispikerma. 
* Lisää joukkoon muscovado-sokeri. 
* Puolita vaahtoseos kahteen eri kulhoon.
* Leikkaa täytesuklaa pieniksi paloiksi ja sekoita toinen suklaa toiseen kermavaahtokulhoon ja toinen toiseen. 



Vanilja-Mansikkatäyte (Ohje Kinuskikissa)


4 liivatetta
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
4 dl kermaa
2 dl maitoa
1 vaniljatanko
mansikoita
* Pilko mansikat siivuiksi. Aseta puolet siivuista kostutetun pohjalevyn päälle.
* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
* Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vatkaimella joukkoon tuorejuusto.
* Mittaa kattilaan sokeri ja perunajauhot ja sekoita ne keskenään. Lisää joukkoon kerma ja maito. Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat kattilaan. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Poista sitten vaniljatangon puolikkaat. Sulata liivatelehdet kuumaan kiisseliin. Jäähdytä hetki.
* Kaada kiisseli valkuais-tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi (tarvittaessa vatkainta hyödyntäen).
* Kaada puolet täytteestä mansikoiden päälle. 
* Aseta päälle seuraava pohjalevy ja kostuta. 
* Laita päälle loput mansikoista ja täytteestä. 
* Nosta kanneksi viimeinen pohja.

Suklaakuorrutus (Ohje blogista Suklaasydän)

200 g tummaa suklaata
1,5 dl kermaa

* Kiehauta kerma kattilassa ja anna sen jäähtyä hieman.
* Lisää paloiteltu suklaa kerman joukkoon ja sekoittele hiljalleen lastalla (ei vispilällä, ettei synny ilmakuplia) kunnes suklaa on sulanut kermaan.
* Kaada kuorrute kakun päälle, kuorrute alkaa jähmettyä nopeasti, joten levityksen tulisi tapahtua mahdollisimman nopeasti.