sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Herkullinen Mustikkakukko

Ihana aurinkoinen sunnuntai, vapaa päivä ja muu perhe nauttii kesäloman riemusta. Sunnuntai oli täynnä naurua, kikatusta ja pieniä mustikkasuita. Jottei kuulostaisi liian hienolta ja herkulliselta niin mahtui päivään itkua ja pientä kinasteluakin. No, jokatapauksessa tänään käytiin metsässä keräämässä mustikoita ja leivottiin lasten kanssa yhdessä suussasulavaa mustikkakukkoa. Tämä ihana herkkujälkiruoka oli taivaallista ja suussasulavaa. Herkun kruunasi vaniljajäätelö. NAMSKIS! 




(OHJE, Yhteishyvä Ruoka heinäkuu 2013
6 pientä annos uunivuokaa/yksi iso halk. 20cm)

TAIKINA

200g voita
1½ dl sokeria
4½ dl ruisjauhoja (täysjyvä)
1tl leivinjauhetta

* Sulata rasva kattilassa ja anna jäähtyä hieman.
* Lisää sokeri rasvan joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
* yhdistä jauhot ja leivinjauhe - lisää siihen rasva-sokeriseos, sekoita tasaiseksi.

* Siirrä 1/4 taikinasta odottamaan kansien valmistusta.
* Painele muu taikina jauhotetuin sormin uunivuokaan/uunivuokiin.


TÄYTE

400g mustikoita
1½ dl sokeria
½ dl perunajauhoja

* Yhdistä mustikat, sokeri ja perunajauho - sekoita.

*Annostele seos vuokiin taikinapohjan päälle. 
* Taputtele loput taikinasta mustikoiden päälle jauhotetuin sormin niin, että täyte peittyy.

* Paista pieniä annosvuokia 25-30min. ja isoa 40-45min. tai kunnes taikina on kypsä.









Anna jäähtyä hetken ja tarjoile vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.






sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Raparperisose

Mummulassa on niin paljon raparperiä, että sitä on lähes pakko hyötykäyttää ja varastoida myös pakastimeenkin. Tarkoituksenani olisi tehdä elokuun lopulla kakku, johon tarvitaan raparperisosetta. Keittelin tänään sitä valmiiksi pakastimeen. Haluan ehdottomasti jakaa tämän teidän muiden raparperinystävien kanssa. 



RAPARPERISOSE

n. 10 raparperinvartta
n. 2 dl vettä
4 dl hillosokeria
sokeria oman maun mukaan, riippuen miten makeaa soseesta haluaa

* Pese ja pilko raparperit 
* Laita raparperipalat ja vesi kattilaan, anna kiehua hiljalleen kunnes raparperit "soseutuneet"
* Lisää hillosokeri ja anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia välillä sekoittaen
* Lisää sokeria oman maun mukaan

Anna soseen jäähtyä ennen pakastamista. 





lauantai 22. kesäkuuta 2013

Mansikka Britakakku

Tänäkin Juhannuksena pääsin ilahduttamaan rakasta perhettäni kakulla. On sanomattakin selvää, että kakussa pitää ehdottomasti olla tuoreita mansikoita. Olen jo pitkään halunnut kokeilla britakakkua, mutta hieman muunneltuna versiona "alkuperäisestä". En välitä kakussa olevasta pähkinärouheesta/mantelilastuista enkä ole niinkään hillojen ystävä, joten nämä kaksi jäivät pois tästä Juhannuskakusta. Muun perheen lähdettyä edeltä mummulaan uiskentelemaan kylpytynnyriin jäin minä kotiin leipomaan ja järkkäilemään hieman paikkoja. Kissalle ruokaa ja vettä riittävästi, jotta saamme hyvillä mielin juhlia Juhannusta mummun ja pappan kanssa. 


Tässä kakku ilman päälliskoristeita

Valmis kakku


(Ohje hieman muunneltuna blogita Kirsin keittiössä)


POHJA:
150g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl Sunnuntai Gluteeniton jauhoseos
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

* Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
* Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. 
* Lisää keltuaiset yksitellen ja jatka vatkaamista. 
* Sekoita leivinjauhe ja gluteeniton jauhoseos keskenään, siivilöi jauhoseosta maidon kanssa vuorotellen taikinaan. 
* Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille öljytyn leivinpaperin päälle.


MARENKI:
4 valkuaista
2 dl sokeria

MARENGIN PINNALLE:

50g mantelilastuja tai pähkinärouhetta

* Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 
* Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. HUOM! Marenki on valmista, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.   
* Levitä marenkiseos taikinan päälle. 
* Halutessasi voit ripotella mantelilastuja/pähkinärouhetta pinnalle 
* Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes marenki on kauniisti ruskettunut.
* Anna kakkulevyn jäähtyä ja leikkaa se sitten kahtia.





TÄYTE:
1 prk Valio Maustettu rahka Mansikka
1 prk Flora Vispiä
sokeria ja vaniljasokeria oman maun mukaan
1,5 l tuoreita mansikoita, joista osa jätetään kakun päälle koristeeksi
  
* Nosta toinen kakkulevy tarjoiluastialle. 
* Vatkaa Flora vispi vaahdoksi. 
* Lisää rahka joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.
* Lisää sokerit ja sekoita.
* Pilko osa manikoista pienemmäksi.
* Levitä täyte pohjalevyn päälle, laita päälle pilkotut mansikat, nosta toinen kakkuevy päälle.

* Korietele kakku haluamallasi tavalla - tämä kakku on koristeltu mansikoilla ja vaniljajäätelöllä!!!







AURINKOISTA JUHANNUSTA BLOGINI LUKIJOILLE!!!



perjantai 14. kesäkuuta 2013

Sitruuna-Mansikka Marenkikakku

Mietittiin lasten kanssa aamulla hyvää lahjaa pappalle, joka viettää tänään syntymäpäiviään. Hetken pohdintojen jälkeen päädyimme leipomaan yhdessä pappalle täytekakun. Pappa tykkää kermakakuista, joten tämä piti ottaa huomioon kakun toteutuksessa. Keijukaistenmaassa maistuikin tänään kirpeä sitruuna ja makea marenki. Marenkeja en ole aikaisemmin tehnyt itse ja niiden teko jännitti myös lapsia. :) Selviydyimme urakasta kuitenkin hienosti vaikkei marenkeihin tullutkaan sitruunan makua. Marenkien ohjeen otin Homemade By MI blogista turkinpippurimarengit, mutta jätin pois turkinpippurit ja maustoin sitruunatiivisteellä. Sitruunaisen täytteen kaveriksi ostimme myös tuoreita mansikoita, jotka täydensivät hienosti kakun ihanan raikkaita kesäisiä makuja. Lapset nauttivat leipomisesta ja olivat innoissaan saadessaan yllättää pappan leipomuksella jonka tekemiseen olivat itse osallistuneet. 




Kakkua koristaa Lemon Curdilla maustettu
pastavärillä värjätty kermapursotus
sekä itsetehdyt marengit,
mansikat ja toffeepallot/mansikkapallot

Gluteeniton kakkupohja 

6 munaa
2 dl sokeria
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 40 minuuttia.



Lasten riemua...

Jokaiselle löytyy ikään sopiva tehtävä...


Sitruuna-Mansikkatäyte



5dl kuohukermaa
1 prk Valion sitruuna rahkaa
100g Viola sitruuna tuorejuustoa
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
sokeria (oman maun mukaan)
3 tl vaniljasokeria
4 liivatetta
Lemon Curd tahnaa
400 g mansikoita (määrästä jäi osa koristeluun tai mansikoita voi laittaa kakun kumpaankin väliin.)

* Laita liivatteet kylmään veteen
* Vatkaa kerma vaahdoksi 
* Lisää joukkoon rahka ja tuorejuusto, vatkaa tasaiseksi
* Raasta pestyn sitruunan kuori ja purista sitruunasta mehu
* Lisää täytteeseen sokerit sekä sitruunan kuoriraaste
* Kuumenna sitruunan mehu ja liuota liivatteet mehuun - lisää täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen
* Pilko mansikat
* Levitä alimman kostutetun kakkupohjan päälle Lemon Curd tahnaa ja tämän jälkeen täytettä - laita toinen kakkupohja päälle, kostuta ja lisää täyte, laita täytteen päälle pilkotut mansikat ja laita kolmas kakkupohja mansikoiden päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa (mielellään yön yli).




Sitruunamarengit (n. 50 kpl.)

4 kananmunan valkuainen
3 dl sokeria
muutama tippa sitruunatiivistettä (itse laitoin 5 tippaa, mutta ei maistunut marengeissa yhtään)

* Erottele valkuaiset ja kaada ne kulhoon
* Aloita vatkaaminen ja lisää 1dl sokeria heti valkuaisten joukkoon
* Lisäile loput sokerista hiljalleen joukkoon, desi kerrallaan, samalla koko ajan vatkaten. 
* Anna vatkautua kovaksi vaahdoksi (n. 10min)
* Lisää sitruunatiiviste
* Pursota isolla tähtityllalla ruusukkeita leivinpaperilla peitetylle pellille
* Paista 120 asteisessa uunissa 1 tunti 20 minuuttia. 














ONNEA PAPPALLE!!! <3


maanantai 10. kesäkuuta 2013

Kesäinen Raparperijuoma / Kesäinen Raparperibooli

Jatketaan kirpeän-hapokkaan raparperin parissa. Tällä kertaa blogissani vierailee mieheni, joka tekee joka kesä useamman satsin ihanan raikasta raparperijuomaa. Juoma on niin lasten kuin aikuistenkin mieleen ja sitä voi "tuunata" oman maun mukaan. Juoma sopii niin lastenkutsuille, kuin alkumaljaksi juhliin tai ihan vain lämpimän kesäpäivän janojuomaksi. 


Tämä juoma on alkoholiton. Raparperimehu ja jääpalat on sheikattu sheikkerillä, jolloin saadaan juomaan näyttävä vaahto. Kaadetaan juoma lasiin ja lisätään vichy sekä halutessa esim. jäämurska.  

Raparperimehu:

10 raparperinvartta
3 l vettä
½ sitruunan mehu
3rkl muscovadosokeria
1-1½ dl sokeria


* Pese ja pilko raparperit 
* Mittaa vesi kattilaan ja lisää sekaan raparperinpalat, sitruunan mehu sekä muscovadosokeri - kiehauta 10min
* Jäähdytä huoneenlämmössä mielellään yön yli
* Siivilöi raparperit pois harsokankaan läpi
* Makeuta sokerilla (makusi mukaan), laita jääkaappiin jäähtymään useammaksi tunniksi

Tämän jälkeen mehu on valmista juotavaksi. Voit halutessasi lisätä mehun joukkoon vichyä, jotta juomasta tulee raikkaampi ja kuplivan kesäinen. 





Tässä vielä booliohje kesän juhliin. Booliin tulevia aineita tulee harvoin mittailtua, yleensä sitä vain maistaa välillä ja lisäilee maun mukaan aineita sekaan. Nämä määrät ovat siis vain suuntaa antavia, voit halutessasi tehdä aineiden määriä muuttelemalla boolista miedompaa/väkevämpää, makeampaa/kirpeämpää tai tarpeen vaatiessa kokonaan alkoholittoman version. 

Kesäinen Raparperibooli:
(n. 13, 2dl lasillista)

5dl itsetehtyä raparperimehua
1dl vodkaa
1dl De Kyuper Sour Rhubarb likööriä
2l kivennäisvettä/makuvichyä/spriteä
jääpaloja ja jäämurskaa
koristeeksi esim. raparperinpaloja, mansikoita, sitruunanviipaleita, mintunlehtiä.

* Mittaa raparperimehu, vodka ja likööri boolimaljaan - sekoita
* Lisää kivennäisvesi/vichy/sprite ja sekoita hyvin
* Laita jääpalat ja jäämurska sekä haluamasi koristeet
Ja kesäisen raikas booli on valmista nautittavaksi!!!

torstai 6. kesäkuuta 2013

Raparperimurupiirakka

Tähän aikaan vuodesta, kun raparperit ovat komeimmillaan piti kuumista kesäpäivistä huolimatta leipoa perheelle raparperipiirakka. Löysin jokin aika sitten hyvältä kuulostavan ohjeen Mansikkamarenki blogista ja päätin kokeilla sitä. Tämä raparperipiirakka oli suussasulava ja kelpasi niin isoille kuin pienillekin herkuttelijoille. Makean piirakan kanssa sopi hyvin mikäpä muukaan kuin vaniljajäätelö. Päätimme ilahduttaa herkulla myös mummua ja pappaa, joten kiikutimme leipomuksen mummulaan ja herkuttelimme kaikki yhdessä ihanan lämpimässä kesäsäässä. 



Muruseos:

8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa

* Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään
* Lisää lopuksi voisula
* Jaa seos kahteen kulhoon - käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan ja jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi


Pohjataikina:

N. 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää tai maitoa
1 kananmuna

* Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna - sekoita tasaiseksi
* Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille


Täyte:

1 l raparperipaloja
500 g rahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

* Ripottele pohjataikinan päälle n. litra raparperipaloja
* Sekoita rahka, sokeri, munat ja vaniljasokeri keskenään
* Kaada seos raparperien päälle


Pinnalle:

N. 1/3 muruseoksesta

* Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.


** Anna piirakan hieman jäähtyä ja tarjoile esim. vaniljajäätelön kanssa**







AURINKOISTA KESÄÄ BLOGINI LUKIJOILLE!!!