lauantai 21. heinäkuuta 2012

Mansikka-Vanilja-Kinuskijuustokakku

Sain kunnian tehdä anopin ja appiukon 40-vuotis hääpäiväkakun. Tiesin heti millaisen siitä haluan ja kakku tulisi olemaan juustokakku. Ensimmäiseksi tuli mieleen, että kakun pitää ehdottomasti olla makea ja mansikka on yksi kakun pääaineista. Muistin myös, että he pitävät kinuskista, joten siitä saisin riittävää makeutta kakkuun. Halusin kuitenkin vielä jotain lisää ja päätin yhdistää mansikan kanssa vaniljan. Koristeet halusin tehdä tällä kertaa suklaasta ja tietysti mansikoista. Samalla kakulla vietettiin myös talon maalauksen harjakaisia. 


26-28cm irtopohjavuoka

Pohja:

200g Domino Toffee täytekeksejä
75g margariinia

* Hienonna Dominokeksit mahdollisimman pieneksi muruksi - voit käyttää apuna esim. kaulinta
* Sulata margariini ja lisää keksimurun joukkoon. Sekoita tasaiseksi
* Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.
* Painele keksiseos vuoan pohjalle. 
* Laita jääkaappiin jähmettymään.


Tässä kakku ilman koristeita.
Mansikkatäyte (Ohje Kinuskikissa)

6 liivatelehteä
2 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g sitruunarahkaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
3 ½ dl mansikkasosetta (n. 350 g mansikoita)

* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
* Vaahdota vaniljakastike. Lisää joukkoon sitruunarahka, vaniljasokeri ja sokeri.
* Soseuta mansikat. 
* Laita n. 1 dl soseesta mukiin ja kuumenna mikrossa kiehuvaksi. 
* Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste ja lisää kuumaan soseeseen. 
* Yhdistä liivatesose muun mansikkasoseen kanssa ja sekoita sitten täytevaahtoon.
* Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia.


Vaniljatäyte (Ohje Kinuskikissa)

5 liivatetta
2 valkuaista
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ¼ dl sokeria
4 dl kermaa
2 dl maitoa
1 vaniljatanko

* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
* Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. 
* Sekoita vatkaimella joukkoon tuorejuusto.
* Mittaa kattilaan sokeri, kerma ja maito. 
* Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat kattilaan. 
* Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike pulpahtaa. 
* Poista vaniljatangon puolikkaat (voit halutessasi "kaapia" lusikalla vaniljatangosta kaikki siemenet seokseen). 
* Sulata liivatteet kuumaan kastikkeeseen. Jäähdytä hetki.
* Kaada kastike valkuais-tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi (tarvittaessa vatkainta hyödyntäen). 
Kaada täyte vuokaan ja hyydytä jääkaapissa 2-3 tuntia tai kunnes täyte on selvästi hyytynyt.


Kinuskikuorrute

N. 6 dl Kinuskikastiketta (Valio Vanilla Täyteläisen pehmeä kinuskikastike)
6 liivatetta
N. 1 dl vettä

* Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
* Kaada kinuskikastike kulhoon.
* Kuumenna vesi mikrossa kiehuvaksi.
* Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatteet kuumaan veteen ja kaada ohuena nauhana kinuskikastikkeeseen.
* Sekoita hyvin ja kaada kinuskikuorrute vuokaan. Hyydytä jääkaapissa yön yli. 


Sydämet on tehty valko-, maito- ja tummasta suklaasta.


Kakkuun piti laittaa myös suklaaperhosia, mutta jostain syystä ne menivät tällä kertaa kaikki piloille. Perhoset murenivat, kun yritin irroittaa niitä leivinpaperista. 


<3 ONNEA MAIKKI JA SEPPO 40-vuotis hääpäivän johdosta <3

sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Possukakku

Nyt jo perinteeksi muodostuvien festareitten etkoille päätin tehdä teemaan sopivan täytekakunkin. Nyt, kun kyseessä oli aikuisten juhlat pääsin kokeilemaan salmiakkitäytettä, johon yhdistin makean toffeetäytteen. Jälleen ohjeet ovat Kinuskikissalta. 



Vaaleakääretorttupohja (GL)

4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

* Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
* Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen.
* Kaada uunipellille leivinpaperin päälle.
* Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 min.
* Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi heti – muuten se tarttuu pohjaan kiinni.
* Jäähdytä - kostuta pohjia ennen täytteen laittoa. Leikkaa kääretorttupohjista sopivan kokoisia pyöreitä paloja ja lado pyöreään kulhoon vuorotellen pohja ja täyte - jos täytteitä on kahta eri makua niin laita joka toiseen täyteväliin toista täytettä ja joka toiseen toista (pohja-täyte-pohja-täyte-pohja...jne...)



Dumle- ja salmiakkisuklaatäyte

5 dl vispikermaa
1 dl muscovado-sokeria
n. 450 g Dumle- ja salmiakkitäytesuklaata


* Vaahdota vispikerma. 
* Lisää joukkoon muscovado-sokeri.
* Puolita vaahtoseos kahteen eri kulhoon.
* Leikkaa täytesuklaa pieniksi paloiksi ja sekoita toinen suklaa toiseen kermavaahtokulhoon ja toinen toiseen.


Possun päällinen on vaaleanpunaista sokerimassaa, silmät ja kukka myös sokerimassaa. Kukka on tehty omenankukkamuotilla. 


Possu sai ympärilleen mansikkapedin.





Lasten Saparokakku

Lapset lähti mummun kanssa festareille katsomaan Mimiä ja Kukua sekä Tuttiorkesteria. Halusin tehdä myös lapsille Saparokakun mummulaan, jotta saivat herkutella mummun ja pappan kanssa. Ensimmäinen versio kakusta meni pilalle ja vaikka tiesin, ettei kakku onnisti tein siihen täytteen ja täytinkin sen. Kakkupohjasta ei vaan jostain syystä tullut hyvä. Tarkka kun olen  niin olihan se pakko tehdä uusi kakku ja uudet täytteen. Päädyin kääretorttukakkuun, koska se on nopea ja helppo tehdä. Tässä kakussa halusin kokeilla Fudgeista tehtyä toffeepäällistä, jota olisi tarkoitus tehdä myös elokuussa kahteen 80v. kakkuun. Täyte on todella makeaa, mutta erittäin hyvää. 


Vaaleakääretorttupohja (GL)

4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

* Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
* Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen.
* Kaada uunipellille leivinpaperin päälle.
* Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 min.
* Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi heti – muuten se tarttuu pohjaan kiinni.
* Jäähdytä - kostuta ja täytä kääretorttu.


Kuningatartäyte

400g Valio maustettu rahka - Kuningatar (á 200g)
2dl Kuohukermaa (Hyla)

* Vatkaa kerma vaahdoksi
* Lisää kuningatarrahka vaahtoon ja sekoita tasaiseksi



Toffeekuorrutus (Ohje Kinuskikissa)

600 g fudge-karamelleja 
½ dl kuohukermaa

* Laita fudget ja kerma kattilaan.

* Kuumenna keskilämmöllä - Karamellien sulaessa ja pehmentyessä pilko niitä lastalla.
* Sekoita, kunnes fudget ovat sulaneet tasaiseksi seokseksi. Ota tämän jälkeen heti liedeltä, jotta seos ei sitkisty!
* Vuoraa astia leivinpaperilla ja kaada seos siihen. Nosta jääkaappiin ja anna kovettua. (Kuorrutteen voi tehdä valmiiksi jo edellispäivänä).
* Ota massa huoneenlämpöön 2-3 tuntia ennen kaulimista. Näin massa pehmenee ja kauliminen on helppoa.


Tällä Kinuskikissan ohjeella massa riittää 24-26cm kakun kuorruttamiseen - Täytettä jäi paljon yli, mutta eipä tuo haitannut, koska sitä oli kiva itsekin syödä kakun leipomisen lomassa ja käydä välillä jääkaapilla napsimassa pieniä suupaloja :) 







keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Angry Birds kakku

Sain kakkutilauksen pienen ihanan pikkupojan äidiltä. Poika on aivan intona Angry Birdseihin - niinkuin moni muukin. :) Lupauduin tekemään kakun, johon sain täysin vapaat kädet. Täytteestä toivottiin raikasta eikä välissä saisi olla ananasta. Annoin muutamia täytevaihtoehtoja, joista ystäväni valitsi raikkaan täytteen, jossa on limeä - olen käyttänyt tätä samaista täytettä pari muutakin kertaa, mutta nyt tein siihen muutamia muutoksia. Raikkaan täytteen kaveriksi tuli tällä kertaa vaniljatäyte. 
Nämä Angry Birdsit ovat minulle itselleni aikaslailla vierasta aluetta, mutta netissä surffaamalla sain ideoita miten kakun voisin toteuttaa. Loppujen lopuksi idoita olikin kaksi, joiden välillä sitten pähkäilin. Tällainen oli lopputulos (toivottavasti kakku maistuu kaikille):


Pienet Angry Birds koristeet ovat sokerimassaa.
n. 30cm kakkuvuoka

Gluteeniton kakkupohja 

8 munaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. 
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia.


Vadelma-Daim-Limetäyte (Ohje Kinuskikissa - hieman muunnettuna)

6 liivatetta
3 patukkaa (á 56 g) Daim-suklaata
3 limen kuori
3 rkl limemehua
6 dl kermaa
1 prk (á 200 g) Valio Viola sitruuna tuorejuustoa
2 dl sokeria
3 rkl vettä
1 pss. pakastevadelmia (Suomalaisia) (á 200g)
Lemon Curd tahnaa

* Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
* Rouhi Daim-suklaa. 
* Raasta limen kuori ja purista mehu.
* Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon kuoriraaste, sitruuna tuorejuusto, sokeri ja Daim-rouhe. 
* Mittaa kattilaan limemehu ja vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Sekoita täytteeseen.
* Kostuta kakkupohja laimennetulla limemehulla ja laita pohjan päälle ennen täytteen laittamista Lemon Curd tahnaa. 
* Kun olet laittanut täytteen kakun päälle lisää jäiset vadelmat täytteen päälle.


Vaniljavanukastäyte (Ohje Kinuskikissa)

4 dl kuohukermaa
2 prk (á 120 g) vaniljavanukasta
½ dl vaniljakreemijauhetta

* Vaahdota kuohukerma. 
* Sekoita joukkoon vaniljavanukas ja vaniljakreemijauhe.




ONNEA LUKA 2v.!!!